Stavební spořitelny posilují na obou frontách

Stavební spořitelny posilují na obou frontách

6.12.2017 - Stavební spořitelny v říjnu sjednaly 41 193 ks (y/y +43,8 %) nových smluv. Celková cílová částka sjednaných smluv činí 14,57 mld. Kč (y/y +24,4 %). Stavební spoření začíná v oblasti nově uzavíraných smluv znatelně ožívat. Určitou roli zde sehrávají právě běžící akční nabídky na nové smlouvy, ale zároveň je na trhu znatelný větší sklon k úsporám. Lidem se ekonomicky daří a hledají prostředky pro zhodnocení volných peněz.

V úvěrové oblasti stavební spořitelny již několik měsíců zaostávají za loňskými výsledky. V říjnu sjednaly 6 101 nových úvěrových smluv, což je o 20 procent méně než loni. "Jde o setrvalý trend – v letošním roce byl meziroční růst v každém čtvrtletí jen poloviční ve srovnání se čtvrtletím předchozím," říká Petr Kielar, provozovatel portálu Stavebnky.cz a dodává: "Rostoucí úrokové sazby však hrají stavebním spořitelnám do karet. Cenu jejich zdrojů to totiž po dlouhou dobu neovlivní a budou tak moci sazbami překlenovacích úvěrů lépe konkurovat hypotékám. Také úsilí ČNB o omezení LTV podporuje koncept stavebního spoření, které kombinuje spoření s úvěrováním."

Díky nárůstu průměrné výše úvěru, která aktuálně dosahuje 847 074 Kč (y/y +211 000 Kč) se spořitelnám daří propad "kusové produkce" nahrazovat zajímavými objemy. Celková hodnota v říjnu sjednaných úvěrů v říjnu opět meziročně vzrostla. Tentokrát o 6,2 % na 5,168 miliard korun, což je nejlepší říjnový výsledek za posledních 7 let.

Ve financování bydlení letos padne rekord
Zájem o úvěry na bydlení je veliký a očekávaný meziroční pokles hypoték tentokrát vykryjí stavební spořitelny. V celkovém součtu odhadujeme, že banky a spořitelny letos dosáhnou nového rekordu a na účely bydlení rozpůjčují přes 286 mld. Kč (vč. nereportujících bank).

Stavební spořitelny

Luboš Svačina

odebírat zprávy