Stavební spořitelny šlapou na plyn

Stavební spořitelny šlapou na plyn

22.2.2017 - Stavební spořitelny v lednu sešláply plyn až na podlahu. Celkový objem sjednaných úvěrů dostáhl 4,75 miliard korun, což je o 41 procent více než v loňském roce. Jaké jsou výhody stavebního spoření a mohou stavební spořitelny konkurovat hypotečním bankám? 

V lednu se spořitelnám dařilo
Loni stavební spořitelny uzavřely 403 259 nových smluv (y/y +8 %) o stavebním spoření a poskytly úvěry za 50,6 mld. Kč (y/y + 3,5 %). Letošek začaly vysoce nadprůměrným lednovým výsledkem, kdy poskytly úvěry za 4,75 mld. Kč, což je o 41 procent více než loni. Také v letošním lednu pokračoval trend posilování tržního podílu Modré pyramidy, která si připsala dvojnásobný nárůst produkce oproti loňsku. O 38 % rostla Českomoravská stavební spořitelna (CMSS), o 23 % Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) a o 12 % Buřinka (SSČS). Produkce Wüstenrot stavební spořitelny (WSS) spadla v lednu meziročně o 44 %.

Překlenovací úvěry převažují
Podrobnější údaje o struktuře sjednávaných úvěrů nejsou k dispozici, nicméně z nedávno zveřejněných dat Ministerstva financí lze dovodit, že většinu nových úvěrů stavebních spořitelen tvoří překlenovací úvěry. Z celkového objemu sjednaných úvěrů tvořily překlenovací úvěry na konci loňského roku 83,4 procenta. V počtu sjednaných úvěrů to vzhledem k vysoké průměrné částce překlenovacích úvěrů však není takový rozdíl. Úvěry ze stavebního spoření vznikající především překlopením překlenovacích úvěrů tvořily na konci loňského roku 52 procent celkového počtu sjednaných úvěrů a 48 % připadlo na zmíněné překlenovací úvěry.

Proč roste obliba překlenovacích úvěrů?
"Překlenovací úvěr je možné na rozdíl od řádného úvěru poskytnout i novými klientům, tedy bez nezbytné doby spoření, což je důležitý parametr pro to, aby stavební spořitelny mohly konkurovat hypotečním bankám. V případě překlenovacího úvěru navíc mají spořitelny větší prostor pro úpravy úrokových sazeb než u řádných úvěrů ze stavebního spoření," vysvětluje Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

 

Luboš Svačina

odebírat zprávy